Blog

Koningsoesterzwam: koning onder gezonde vis- en vleesvervangers

(Pleurotus) Eryngii, duinvoetje, kruisdisteloesterzwam, (king) trumpet mushroom of koningsoesterzwam: deze bijzondere eetbare paddenstoel heeft over de jaren vele namen toegewezen gekregen. De Latijnse naam Pleurotus Eryngii verwijst naar de voedingsbodem waar de paddenstoel oorspronkelijk op groeit: de kruisdistel (eryngium). Benieuwd wat de koningsoesterzwam zo bijzonder maakt en hoe je deze bereidt? Lees snel verder!

13-Koningsoesterzwam-(eryngii).jpg

Wat maakt de koningsoesterzwam zo bijzonder?

Als je iemand vraagt om een paddenstoel te tekenen, komt de koningsoesterzwam waarschijnlijk dicht in de buurt. Een grote, lange, dikke stam met een relatief kleine hoed. Zonder witte stippen, maar mét hele fraaie lamellen. Waar je bij ‘gewone’ oesterzwammen voornamelijk de hoed verwerkt in gerechten, gebruik je bij de koningsoesterzwam de hele paddenstoel. Juist de stam van de koningsoesterzwam heeft een zeer aangename textuur die gebakken aardig in de buurt komt bij die van vlees. Een rauwe koningsoesterzwam is mild van smaak en een koning in smaken absorberen. Dat, in combinatie met de vlezige textuur én de heerlijke umami-smaak die vrijkomt bij het bakken zorgt ervoor dat de koningsoesterzwam dé perfecte toevoeging is aan hartige gerechten. Laat bijvoorbeeld het gehele gerecht draaien om de koningsoesterzwam, of serveer deze als (vleesvervangend- of groente)component.

Koningsoesterzwam: sluit perfect aan op de huidige consumentenbehoeften

We kunnen er niet meer omheen: gezond, duurzaam en plantaardig zijn eigenlijk geen trends meer. Consumenten kiezen bewuster wat ze in hun mandje leggen en zijn op zoek naar gezondere, duurzame en minder milieubelastende alternatieven. Waar een aantal jaar geleden champignons puur werden gezien als groentecomponent, worden champignons én paddenstoelen inmiddels gezien als veel meer dan dat. Zo maakt de vlezige textuur de koningsoesterzwam de ideale vleesvervanger. En de vraag naar vleesvervangers stijgt aanzienlijk. De supermarktverkoop steeg in 2020 met circa 20 procent. Volgens ABN AMRO “blijft vleesvervangers een categorie waar veel innovatie plaatsvindt en waar consumenten bereid zijn om nieuwe introducties uit te proberen.” En ook de vraag naar groente blijft volgens een inschatting van CBS en ABN AMRO Sector Advisory de komende jaren groeien. Je hebt het vast al door; de koningsoesterzwam is een perfecte toevoeging in het supermarktschap. Supergezond, een duurzaam alternatief voor o.a. vlees én 100% plantaardig.

Pulled paddo-1272.jpg

Koningsoesterzwam als vitalitybooster

Net als alle producten van Limax behoren ook onze extreem gezonde verse koningsoesterzwammen tot vitalityboosters. De zwam heeft antivirale effecten op o.a. het influenza- en herpesvirus én zit vol vitaminen en mineralen waaronder vitamine B6, riboflavine (ook bekend als vitamine B2), magnesium, calcium, ijzer, selenium en niacine. Kortom: de koningsoesterzwam is terecht een van onze heerlijke vitalityboosters!

Koken met koningsoesterzwammen

Zin in een BBQ-style broodje pulled chicken? Trek met een vork lange draden van de stam van de koningsoesterzwam en je krijgt vegan pulled chicken die niet te onderscheiden is van echte pulled chicken. Of toch op zoek naar een originele visvervanger? Snijd de koningsoesterzwam-stam in stukken van ca. 2 cm dik en zelfs na twee keer knipperen met je ogen zie je geen verschil tussen een echte coquille en deze vegan coquille. Voeg daar de juiste smaakmakers aan toe en je hebt een perfecte vis-/vleesvervanger! Gezond, vlezig én vol met smaak.

Niet direct op zoek naar een vis-/vleesvervanger? Ook o.a. gebakken als chips of gesneden in lange plakken en gegrild is de koningsoesterzwam om je vingers bij af te likken, zo lekker. Je leest het al, de koningsoesterzwam is superveelzijdig en daarom perfect geschikt om gevarieerd mee te koken. 

Naast Limax zijn ook vele (YouTube)-chefs enthousiast over alle mogelijkheden van de koningsoesterzwam. Zo tovert Sauce Stache de paddenstoel om tot o.a. vegan bbq ribs en vegan bacon
En maakt Gordon Ramsay seared trumpet mushrooms.

Zin om aan de slag te gaan? Met deze koningsoesterzwam-recepten zet je zelf een heerlijk broodje pulled paddenstoel of een portie vegan coquilles op tafel.

Vraag nu een samplepakket aan inclusief recepten*

Ad-1.jpg

*geldt alleen voor bedrijven in de foodindustrie

Meer blog berichten

De wereld heeft gezonde voeding nodig

De wereld heeft gezonde voeding nodig

09.07.2024

De wereld heeft – meer dan ooit tevoren – gezonde ...

Extra vitamine D in de paddenstoelen van Limax

Extra vitamine D in de paddenstoelen van Limax

09.07.2024

Veel Nederlanders kampen -ook zonder dat ze erg in...

Koningsoesterzwam: koning onder gezonde vlees- en visvervangers

Koningsoesterzwam: koning onder gezonde vlees- en visvervangers

09.07.2024

(Pleurotus) Eryngii, duinvoetje, kruisdisteloester...

3 tips om jouw fair share te verhogen voor AGF-producten

3 tips om jouw fair share te verhogen voor AGF-producten

09.07.2024

Inspelen op consumententrends is van alle tijden. ...

De kansen van de kastanjechampignon en hoe jij hierop inspeelt

De kansen van de kastanjechampignon en hoe jij hierop inspeelt

09.07.2024

Wij zien groeiende interesse in de kastanjechampig...

7 manieren om het hele jaar door meer paddenstoelen te verkopen

7 manieren om het hele jaar door meer paddenstoelen te verkopen

09.07.2024

...

Trends en ontwikkelingen voor groenten en fruit retail in 2022

Trends en ontwikkelingen voor groenten en fruit retail in 2022

09.07.2024

De AGF-sector in Nederland is een omvangrijke bran...

8 veranderingen binnen de groente en fruit retail branche post-Corona

8 veranderingen binnen de groente en fruit retail branche post-Corona

09.07.2024

Consumentengedrag is complexer geworden, terwijl p...