Geschiedenis

Van handelaar naar ketenpartner: 40 jaar vakmanschap

Al 40 jaar hebben wij een missie. Een missie die in 1979 begon in het Noord-Limburgse Ysselsteyn met het verhandelen van verse champignons. Onze champignons werden dagelijks verzameld bij lokale kwekers en ’s nachts vervoerd om in de vroege ochtend op markten verkocht te worden. 

Destijds onderscheidden wij ons al door het klassieke blauwe champignonbakje als eerste geseald aan te bieden. Dit was uniek in die tijd, erg gewild bij supermarkten en had tot gevolg dat we snel groeiden. 

Onze verhuizing naar Horst aan de Maas

In 1989 zijn wij verhuisd naar Horst aan de Maas, het episch centrum van de teelt en verwerking van champignons. Een voormalige champignonkwekerij werd door ons omgebouwd tot sorteer- en verpakkingscentrum. Met het overnemen van een concurrerende groothandel in 1994, werden we in één klap het grootste champignonhandelsbedrijf van Nederland. In 1998 zijn we vervolgens zelf champignons gaan telen in Overloon, waardoor onze expertise flink groeide. 

Omdat onze groei om steeds meer bedrijfsruimte vroeg én omdat we vanzelfsprekend graag voldoen aan alle eisen op het gebied van bedrijfshygiëne en voedselveiligheid, hebben we in 2005 in Horst ons huidige agro-warehouse gebouwd. Een logistieke prachtlocatie direct aan de snelweg A73!

Polen: kansen en mogelijkheden

Eind jaren 90 kwam Polen sterk in opkomst als producent van champignons voor de versmarkt. Al in 2002 vestigden we ons daarom in Wolsztyn -West-Polen, niet ver van de Duitse grens- om onze inkoopnetwerk uit te breiden. Vanuit Horst en Wolsztyn bedienen we nu dagelijks afnemers in heel Noord-Europa. We zijn met name actief In Nederland, Duitsland, Polen, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Maar je vindt onze paddenstoelen ook in supermarkten in het Midden-Oosten!

Meer kennis van de keten: de productie van compost

In 2004 hebben we de strategische keuze gemaakt om in Polen met Limax Substrates te starten. Limax Substrates houdt zich bezig met de zelfstandige productie van compost voor champignonkwekers. Na enkele uitbreidingen produceren we inmiddels wekelijks 1.000 ton hoogwaardige doorgroeide compost. Deze 1.000 ton compost vormt de basis voor maar liefst 300.000 kilo champignons (!), bestemd voor de Europese versmarkt. De keuze om zelf compost te produceren heeft erin geresulteerd dat onze kennis van de keten nog groter werd. 

Groei in de diepte: meer eigen teelt

In 2005 beginnen we in Nederland met de exploitatie van een tweede grote champignonkwekerij in Merselo. We bewegen ons als handelsbedrijf steeds meer in de richting van productie om flexibeler en dynamischer te worden. Op deze manier kunnen we blijven voldoen aan de vraag en de eisen van onze afnemers.  

Om onze afnemers de beste champignons te kunnen blijven aanbieden en onze hoge servicegraad te blijven garanderen, hebben we onze eigen teelt opnieuw uitgebreid in 2012 en 2015. Hoewel de Europese markt voor verse champignons al jaren onder druk staat, kiezen we ervoor om onze afnemers optimaal te bedienen. Inmiddels telen we onder de naam Champignonland in Nederland -op vier verschillende locaties- zelf wekelijks ongeveer 125.000 kilo champignons (!).

Groei in de breedte: aardbeien, blauwe bessen en frambozen

Gestimuleerd door de vraag van enkele van onze Scandinavische afnemers, zijn we in 2009 in Polen ook begonnen met de teelt van aardbeien. Daarnaast plantten we in 2011 onze eerste hectaren blauwe bessen en frambozen. Belangrijk detail: de optimale distributie van paddenstoelen en zacht fruit vereist ongeveer dezelfde omstandigheden, zoals de temperatuur van het vervoer. 

Ons teeltareaal van zacht fruit is daarna jaarlijks gestaag gegroeid. Buiten het Poolse oogstseizoen kopen we inmiddels wereldwijd het beste fruit in om onze afnemers vrijwel jaarrond te bedienen. Zo komen we nu in Spanje, Portugal, Marokko, Zuid-Afrika en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Chili, Peru en Uruguay. Wij gaan graag langdurige, vertrouwde en duurzame relaties aan, ook met onze leveranciers. 

Wij zijn nog lang niet klaar

In de afgelopen 40 jaar zijn wij een volwaardige ketenpartner geworden op het gebied van verse paddenstoelen en zacht fruit. Wij hebben kennis van de hele keten en optimaliseren dagelijks processen om onze afnemers te blijven ontzorgen. 

Wij hebben één overkoepelende missie. Dagelijks zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze prachtige producten, onze vitalityboosters. Die missie is gelukkig nooit af. Wij zullen er alles aan doen om onze diensten, zowel in de diepte als in de breedte, te verbeteren. 

Limax_FC_MT.png