Duurzaamheid

Met duurzame paddenstoelen naar een duurzame toekomst

Bij Limax zijn we op een missie om de wereld te veranderen met behulp van voeding. Wij geloven dat eten pas echt goed is als het gezond is, lekker is én goed is voor mens en planeet. Met onze duurzame paddenstoelen bouwen wij elke dag aan een duurzame toekomst. 

Onze duurzame missie

Een duurzame toekomst bouwen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om richting te geven aan het creëren van deze duurzame toekomst gebruiken we de 17 SDG's van de Verenigde Naties als richtlijnen.

paddenstoelen retial

17 Sustainable Development Goals

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien verschillende doelen, opgesteld door de Verenigde Naties, om van de wereld een betere plek te maken. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de VN waaronder Nederland. 

De duurzame doelen zijn bij uitstek een tool die iedereen verbindt, van de overheid tot het bedrijfsleven, van het maatschappelijk middenveld tot burgerinitiatieven. Bekijk de doelen als een gezamenlijke taal richting een duurzame samenleving in 2030. Om de doelen te behalen, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen. Als één van de grootste paddenstoelen leveranciers van West-Europa, dragen wij ook ons steentje bij aan de 17 SDG’s. Dit doen we door duurzaamheid centraal te plaatsen in alle aspecten van ons bedrijf.

Hoe kweken wij de duurzame paddenstoel?

70% zelf opgewekte energie

Recyling van alle restproducten

80% gerecycled PET-bakjes

Minimale impact met effciënte distributie

Data analyses voor derving reductie

Duurzaamheid van onze verpakkingen

Bij Limax zijn we altijd op zoek naar manieren om de ecologische voetafdruk van onze verpakkingen te verkleinen:

☻ Zo wordt een groot deel van onze champignon schaaltjes tegenwoordig gemaakt van 80% gerecycled plastic. Ook besparen we elke dag 10% op plastic doordat we onze topseal van hard plastic naar folie hebben veranderd.

☻ Bij een deel van onze klanten maken we gebruik van tweelaags kartonverpakkingen. Daarmee besparen we 30% op onze karton productie.

Innovatieve kartonnen doos

☻ Bespaar 50% schapruimte
☻ Nu met 30% minder karton
☻ Binnen 10 jaar 100% duurzaam

Alles over ons aanbod voor de retail vind je hier →

Onze ambachtelijke champignontelers

Onze champignontelers zijn specialisten op het gebied van duurzaamheid. Zo dragen wij bij aan de SDG 12 - verantwoorde consumptie en productie.

☻ Onze compostleverancier haalt paarden- en kippenmest op bij paardenmaneges en kippenstallen. Daar wordt compost van gemaakt die wij gebruiken om onze champignons op te groeien.

☻ De champignonvoetjes worden niet weggegooid, maar die worden gerecycled tot een umami-poeder smaakversterker.

☻ De substraatlaag waar de champignons op groeien wordt hergebruikt in de landbouw als bodemverbeteraar.

☻ De dekaardelaag wordt hergebruikt in de landbouw bij onder andere de slateelt.

Whitepaper: De paddenstoelenmarkt in 2022

In de Europese retail branche zien we de volgende 4 paddenstoelen trends: De paddenstoelenmarkt in 2022

Onze duurzame gebouwen

 

Al onze gebouwen voldoen aan de isolatieregels om zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo dragen wij bij aan SDG 7 - betaalbare en duurzame energie. Zo hebben we in totaal 2.002 stuks zonnepanelen op onze gebouwen geplaatst waarmee we gemiddeld 60% tot 70% van onze totaal gebruikte energie, zelf opwekken. Voor de koelinstallaties voor de koelcellen is tot nu toe gebruik gemaakt van de koelvloeistof freon. Deze is door een andere, millieuvriendelijkere koelvloeistof vervangen.

Wij dragen met trots deze certificaten

International Food Standard (IFS) 

Het International Food Standard (IFS) keurmerk is het eerst keurmerk dat Limax kreeg in 2000. Het is een certificering die gaat over de voedselveiligheid van Limax. Binnen IFS wordt er gewerkt met 10 criteria. Wanneer er niet wordt voldaan aan één van deze criteria, wordt de certificering niet toegekend. Er is een jaarlijke audit door een onafhankelijke organisatie waarin wordt gecontroleerd of Limax voldoet aan de eisen voor dit keurmerk. Met dit keurmerk dragen wij met veel trots bij aan SDG 12 - verantwoorde consumptie en productie. De criteria van dit keurmerk betreffen de volgende aspecten:

 • Verantwoordelijkheid van het hoger management
 • Kwaliteit en voedselveiligheid managementsysteem
 • Management van middelen en personeel
 • Planning en productieproces
 • Metingen, analyse, verbeteringen

Global Good Agricultural Practices

Het Global Good Agricultural Practices keurmerk (GlobalGAP) dragen wij al sinds het begin omdat dit keurmerk een verplichting is vanuit een aantal Europese supermarkten. Het keurmerk stelt de primaire producenten van Limax in staat hun inspanningen wat betreft voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit te certificeren. De richtlijnen van GlobalGAP zorgen ervoor dat de producenten van Limax voldoen aan:

 • Hoge prioriteit voor veiligheid en welzijn van landbouwers en consumenten 
 • Traceerbaarheid
 • Minimalisering van het gebruik van pesticiden
 • Dierenwelzijn
 • Minimalisering van agrochemische en farmaceutische toevoegingen
 • Integrated Crop Management (ICM)
 • Efficiënt gebruik van resources
 • Milieubewustzijn

De GlobalGAP standaard is specifiek van toepassing op de productie van landbouwproducten voor menselijke consumptie. Met dit keurmerk dragen we als Limax bij aan 

SDG 12 - verantwoorde consumptie en productie

.

Skal Biocontrole

Al sinds 2005 draagt Limax met veel trots het Skal keurmerk. Skal Biocontrole is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische sector in Nederland. Het Skal keurmerk ziet erop toe dat Limax voor het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan biologische EU-regels. Met behulp van dit keurmerk dragen we bij aan SDG 15 - leven op het land.

Fair Produce

Het Fair Produce keurmerk dragen we al sinds 2010. Met veel trots kunnen we zeggen dat we daarmee een van de initiatiefnemers zijn in Nederland van dit keurmerk. Het is een ketenkeurmerk dat staat voor een gegarandeerd sociaal beleid voor werknemers bij Limax. Met dit keurmerk dragen we bij aan SDG 8 - eerlijk werk en economische groei

Fair Produce bedrijven in Nederland voldoen aan strengere eisen dan wettelijk vereist. Het gaat hierbij om het toepassen en naleven van alle regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat arbeiders van Limax:

 • Een eerlijk loon krijgen
 • Goede huisvesting hebben
 • Onder veilige omstandigheden werken

Paddenstoelen die geteeld worden in Nederland mogen uitsluitend onder het keurmerk Fair Produce verkocht worden als alle betrokken partijen (teler, handelaar en uitzendbureau) het keurmerk ook hebben. Zo kunnen wij garanderen dat er in de hele keten van de prodcten van Limax controle is op eerlijk sociaal beleid voor alle werknemers.

Planet Proof

Sinds 2017 is Limax een ketenregisseur van het PlanetProof keurmerk. Het PlanetProod keurmerk garandeert dat het product duurzamer is geproduceerd en beter is voor natuur, klimaat en dier. Als ketenregisseur zorgt Limax ervoor dat de alle telers waarmee we samenwerken zich houden aan de eisen van het keurmerk. Met behulp van het Planet Proof keurmerk draagt Limax bij aan onder andere een schonere lucht, vruchtbare grond, goede waterkwaliteit en dierenwelzijn. Met het PlanetProof keurmerk dragen we bij aan SDG 15 - leven op het land.

Chain of Custody (CoC) 

Het Chain of Custody (CoC) keurmerk is onderdeel van het GlobalGAP keurmerk en zal vanaf 2022 onder de keurmerken van Limax vallen. Het is is een certificaat dat aan Limax wordt toegekend als alle bedrijven waar Limax mee samenwerkt het GlobalGAP keurmerk dragen.

Samen werken aan een duurzame toekomst!

Met de 17 SDG’s van de Verenigde Naties als richtlijnen, dragen wij ons steentje bij aan een duurzame toekomst. We zijn transparant over de producten die we verkopen en de manier waarop we dit doen, maar er is altijd ruimte voor progressie. We weten ook dat wij nog niet alles goed doen, we zijn bijvoorbeeld ook (nog) niet klimaatneutraal. We streven er altijd naar om op het gebied van duurzaamheid onszelf te verbeteren. Dit doen we door samen met onze partners te kijken naar een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.

Wil je met ons werken aan een duurzame toekomst?

Wij distribueren onze vitalityboosters onder optimale condities naar de distributiecentra van onze afnemers, zodat deze extreem vers, vol smaak en goede voedingsstoffen bij jou op je bordje komen te liggen.

Wij zijn een concern van teelt- en handelsbedrijven in de agribusiness en hebben vestigingen in Nederland en Polen.

Wij verrijken onze champignons met vitamine D, essentieel voor het immuunsysteem en de groei en het behoud van stevige botten en tanden